Здравейте! Чета сега вашето запитване и искам да кажа, че същото ми се случи и на мен преди четири месеца когато наехме безработни лица от бюрото по труда по програма "От обучение към заетост".
1. Хората изпратени от БТ си ги обучихме ние.
2.След обучението сключихме ТД с десет лица след което започнаха обажданията от БТ за корегиране на договорите или за добавяне на нещо, така че ето моя съвет:
В ТД се изписва след основанието по КТ, че същият е срочен като в точка период на договора посочваш дати от-до и в т.Други условия на ТД се изписва "Заетост по програма................ ..................."
Пари от НОИ ще има когато имаш 6 мес.трудов стаж.Т.е. за този бол.лист няма да ти платят нищо.
Отпускът за отглеждане на дете до две години по чл.53 от КСО ще ползва само при работодателя по трудово правоотношение той подава в НОИ приложение №3 заедно със заповед за разрешаване на отпуската за отглеждане на детето.
Относно прекратяването на дейност: При ЕТ-тата едноличния търговец при майчинство задължително назначава управител на трудов договор и предполагам че и при ЗП има някакъв компромис но не съм се сблъсквала със ЗП и не мога да кажа със сигурност. Обърнете се към компетентните институции в случая НОИ или се поровете още малко във форумите.
В НАП на ул.Аксаков правят консултации по осигуряване и ДДС всеки четвъртък следобяд можете да отидете там с въпроса за ЗП но се обадете допълнително по телефона за деня и часа на консултациите защото аз съм ходила още преди 2 години.
Можеш да я освободиш от мига в които навърши годините за пенсия т.е. от 08.10.2012г. ако лицето има нешо да доработва до 11.10. от която дата е подала молбата това е вече друг въпрос. Прекратяването играе роля само за навършване на осигурителния стаж считано до 07.10.2012г. и за дата от която ще се отпусне пенсията. С две думи казано освобождаваш я от 08.10. с друга молба или с тази от 11.10.2012г.
Надявам се че бях полезна.
Здравейте всички ТРЗ-та!
чл.70 ал.2 от КТ е посочено, че ако не е уговорено в тр.договор в чия полза е срока на изпитване то същия е в полза и на двете страни.
Аз си пускам договора със срок за изпитване 6 мес. в полза на работодателя за да може ако си тръгне работника както има такива случаи, да го освободя съгласно чл.71 от КТ.
Т.7.1-Код корекция се попълва при корегиране на погрешно подадена преди това Д.6, т.8.1-вид плащане с код 2 когато заплатите са само начислени и с код 3 когато заплатите са изплатени само с ДОД. Справка указания към Д.6
Давам я на всеки новопостъпил, но ти сега можеш да я дадеш на лицето което подлежи на уволнение за да имаш черно на бяло.
Весели празници :
Аз съм си измислила тази декларация за да си вържа нещата при евентуално уволнение. Множ.склероза не попада в Наредбата.
Щом начисляваш и плащащ в този месец значи подаваш Д.6 с вид плащане 3 и сумите , както и дата на плащане независимо че възнаграждението е за минали месеци важно е, че плащането и вноските са в този месец.
Защо обърквате Ванката със смятане на семейния бюджет.
С две думи: Таткото си получава 240 лв. до навършване на 2 години на първото дете а майката - болничните преди и след раждане на второто, щом като всички необходими документи по прехвърляне на майчинството на таткото и бременност и раждане на майката са подадени в НОИ.
Прекратете договора за управление и приложете в документите за пенсиониране заповедта защото НОИ я иска. След това може отново да пуснете договор и да продължи да се осигурява като Управител. Моят съвет е от датата на прекратяване до новия договор да има поне 3-5 дни разлика.
Декл.6 на самоосигуряващо се лице се подава до 30.04. на следващата година с месец 13.
Пробвайте да я подадете сега щом сте изпуснали много срока но сигурно ще има глоби.
За обезщ. по чл.224 от КТ върху брутната сума дължите данък общ доход в размер на 10%. Като подвадите тези 10% от обрутната сума се получава чисто което трябва да получите за неползвания отпуск.
За другото обезщетение от една брутна заплата- зависи какво е обезщетението по кои член от кодекса е, тъй като за някои обезщетения се дължат и вноски за фонд Пенсии и данък.
Надявам се, че бях полезна.
Благодаря за отговора, но нали този код 07 не съществува вече и вероятно уведомление със същия няма да бъде прието.
Здравейте всички ТРЗ специалисти!
Търсих навсякъде но не открих нищо по въпроса: Какво се отразява във ведомоста когато имаш обжалван болничен и същия си го представил в НОИ заедно с жалбата. Реално при мен нямам документ за лицето за тези дни и незная какво да правя.
Благодаря предварително!!!!!!!!
Здравейте всички в този прекрасен сайт.
Извадих си актуално състояние за действащите трудови договори и се оказва, че стоят още регистрирани тр.договори с основание 07 а този код го няма отдавна и същите са прекратени с основание 01. Моля за помощ ако някой е заличавал такива трудови договори на хора които отдавна не работят във фирмата да помогне ще бъда благодарна. Аз имам някаква идея но искам да обменя опит с някой които е врял и кипял в  "супата" на НАП.